Kermissen in kleinere kernen dreigen te verdwijnen. Niet in Munstergeleen, waar Gilde MOT (Munstergeleense Oude Tradities) deze in leven houdt of terugbrengt. Er komt veel bij kijken: vergunningen aanvragen, stroom regelen, kermisexploitanten benaderen… Maar het is gelukt en de gemeente Sittard-Geleen deed een extra duit in het zakje.

Vitaal in 046 is een nieuw platform in de Westelijke Mijnstreek dat senioren de weg wijst naar (meer) vitaliteit, onder het motto “Ouder worden en toch jong blijven”. Doorstart-TV sprak met wethouder Thijs van Es van de gemeente Beek, de 83-jarige senior Huub Janssen uit Neerbeek en teamleider Monique van de Ven.

Ron Goessens nam, samen met echtgenote Karin, de exploitatie over van het monumentale Kasteel Elsloo. Doorstart-TV is er tien dagen te gast met Studio046. Ron is restaurateur in de dubbele zin van het woord: zijn passies zijn horeca en het restaureren van oude gebouwen. Jean Geurts filmde de oude en nieuwe glorie, het Doorstart-TV-filmteam bouwde de studio op. Geniet mee van deze reportage.

De nog jonge popfotograaf Mitchel Giebels heeft de groten der aarde gefotografeerd. Dat doet hij op een heel eigen wijze. Zijn passie voor muziek en beeld spat van zijn foto’s af.

Cultuurfestival Spectaculo vindt plaats op 16, 17, en 18 juni op tal van locaties in Geleen. Ruim 1.000 medewerkers presenteren 120 voorstellingen op verrassende locaties verspreid door heel Geleen. Vrijdag 16 juni om 21 uur vindt de aftrap plaats voor het oude gemeentehuis. Daarna rolt de cultuur drie dagen door het stadsdeel.

Regeren is vooruitzien. Sittard-Geleen heeft de strategische keuzes ingekaderd in de vorm van een coalitieakkoord. Wethouder Judith Bühler trekt de beurs. Wie wordt daar beter van en wat gebeurt er verder in de gemeente de komende jaren?

Het voormalige DSM-kantoor in Sittard kent qua naam tegenwoordig een Engelstalige verwijzing naar de mijnwerker van toen: PIT-ground. Wat gebeurt tegenwoordig in die torens, welke bedrijven huizen er en wie woont er? Doorstart-TV ging op ontdekking…

Is het, na het Toon Hermans Theater, ook tijd voor een Toon Hermans Museum in Sittard? Gemeenteraadsleden Berry van Rijswijk en John Smeets zetten zich daarvoor in.

Sittardenaar Jo Spätgens is verwoed treinreiziger. Hij schreef zijn eigen spoorboek vol informatie over de wereld tussen de rails.

Heemkundemuseum Geleen is uitgebreid met een “heemtuin”. Het is aangenaam vertoeven tussen bijna vergeten planten en struiken. Tradities herleven. Vrijwilligers hebben vijf jaar lang “gebötteld””, met een plezierig resultaat: de Heemelrijktuin Jupiter aan de Jupiterstraat in Geleen.

Chantal Gelissen lijdt al sinds 2014 aan ms. Medicijnen helpen niet meer, de enige remedie is stamceltherapie. Die wordt zeer beperkt toegepast in Nederland, mede door beperkte budgetten. Chantal vond een oplossing: een behandeling in Mexico, maar die wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Een crowd funding actie bood uitkomst: de benodigde 70.000 euro zijn bijna vergaard en in juli vertrekt de zieke Chantal om in augustus beter terug te komen.

Andries Houtakkers is wethouder van cultuur en evenementen in Sittard-Geleen. Zeg maar gerust wethouder van feestelijkheden. En er wordt wat af gefeest in de gemeente, van de Gelaender kermis tot het Oktoberfeest en van de Limburgse bbq-kampioenschappen tot Sint Rosa. En niet te vergeten het OLS in Born.

Geleen Calling bestaat 15 jaar en verzorgt verrassende concerten op diverse locaties in Geleen. Op 30 september is het weer zo ver. Vanaf vier podia klinkt muziek. De entree? ”Een vrije gave”, aldus initiator Rob Nabuurs .

Plinthos, ooit een steenfabriek aan de rand van Geleen, herbergt nu de Mutsaersstichting. Het bruist er van de activiteiten. Doorstart-TV was er te gast en systeemtherapeut Simone Nillesen vertelt iets meer over de doelen en werken van de Mutsaersstichting.

Wie minder mobiel is en er toch met de fiets op uit wil kan in de Westelijke Mijnstreek een “riksja” boeken bij Fietsen Alle Jaren. Dan komt een vrijwilliger met riksja en neemt twee gasten mee op pad door de regio. Het betekent stevig doortrappen voor deze “piloot”, waarvan er inmiddels 30 beschikbaar zijn. Een mooie beleving voor degenen die niet meer zo gemakkelijk de fietsbenen op gang krijgen.