Geleen is BBQ-stad. Op Hemelvaartsdag vinden voor de tweede keer de Limburgse BBQ-kampioenschappen plaats in het centrum van Geleen. Er is ook een grote BBQ-markt. Jurylid Ray Simoen licht de wedstrijd toe. Hij zit ook in de jury van het mooiste terras van Limburg en geeft zijn mening over het culinaire niveau van de horeca in de Westelijke Mijnstreek.

Podium Babel in Sittard brengt helderheid op plekken waar spraakverwarringen dreigen te ontstaan.  Dat gebeurt met cursussen en lezingen. De thema’s variëren van literatuur tot de historie van Ukraine.  Het podium is net verhuisd naar een  nieuwe locatie in Sittard.

Geleendenaar Michel van Dijke werd uitgenodigd voor een lunch in Den Haag met koning Willem-Alexander, koningin Maxima en Prinses Beatrix. Een heerlijke belevenis, zonder meer, maar Michel heeft Maxima ook uitgenodigd voor een tegenlunch in Geleen, bij zijn “Greutsj”, een activiteitencentrum voor jongeren.

Op Koningsdag werden de gedecoreerden van de gemeente Stein nog eens in het zonnetje gezet. Dat gebeurde in de fanfarezaal in Urmond. Paul Lardenoije is één van hen, als dank voor zijn participatie aan tal van sociale projecten, onder andere voor de streekomroep. De andere gedecoreerden waren de heren: Chris Wolthuis, Wim Janssen, Math Meuwissen.

Luca en Sem van den Woldenberg uit Urmond ontvingen een jongerenlintje van de gemeente Stein. De broers begeleiden en ontzorgen hun moeder die lijdt aan de ziekte ms. “Ik kreeg zelfs te horen dat ik die dag niet naar school mocht. Toen wist ik nog niet dat dat was omdat de burgemeester zou komen.”

Lente of geen lente, het lenteconcert van het Steinder Mannenkoor gaat door op 7 mei, desnoods binnen. In ieder geval in een nieuwe vorm met een aantal muzikale gastartiesten.

Een lintje krijg je niet zomaar. Er zit meteen een feestelijke dag aan vast. In Sittard-Geleen werden verse en eerder gedecoreerden ontvangen tijdens een oecumenische kerkdienst in de Grote Kerk in Sittard, gevolgd door een kleine stadsrondgang onder begeleiding van stadsschutterij Sint Rosa en harmonie Sint Joseph. Het Sittards Mannenkoor Si-Tard zong als extra aubade het Wilhelmus tegenover het Mariapark. Tijdens de lunch in George’s spraken we de gedecoreerden Alida Erni-Slagter, Marlies Goessens-Stans en Patrick Werdens. De dag werd afgesloten met het Koningsvuurwerk in Geleen. De Koningsmarkten in de Westelijke Mijnstreek werden dankzij het onverwacht mooie weer goed bezocht.

Wat doet het met iemand als je door ziekte je haar verliest of “gewoon” je haar dun wordt. Durf je nog gezellig weg te gaan of blijf je thuis. Welke mogelijkheden zijn er om hiermee om te gaan. Het proces van uitzoeken, aanmeten en dragen van haarwerken wordt doorlopen.

Woensdag 26 april ging Burgemeester Hans Verheijen met zijn gevolg op pad om enkele inwoners uit zijn gemeente een welverdiende Koninklijke Onderscheiding op te spelden. Ook Jean van Haan werd verrast met deze bijzondere blijk van waardering. Jean is o.a. actief als (sport)redacteur bij Doorstart TV en heeft zijn sporen verdiend in de Sittardse samenleving met zijn bijdragen aan de voormalige Streekomroep Start, hij verzorgt wedstrijdverslagen voor de Stichting Top Handbal Zuid-Limburg en hij is actief voor de voetbalvereniging SVM Munstergeleen en de Vereniging Sittards Verleden. Velen zullen Jean ook kennen als vaste verslaggever van carnavalsvereniging de Marotte uit Sittard. Jean, namens je collega’s van Doorstart TV VAN HARTE GEFELICITEERD MET JE KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING.

Nu de Eaters hun competitieseizoen hebben beëindigd gaat de jeugd aan de bak. Want de Geleense ijshockeytraditie bouwt aan de toekomst.

Woensdagavond 19 april werden de Brilliant Business Awards uitgereikt aan bijzondere lokale bedrijven uit de Westelijke Mijnstreek. Doorstart-TV was erbij. Helwig Kozijnen uit Geleen ontving de award voor meest innovatieve bedrijf, Soupa Doupa de award voor de meest klantvriendelijke en servicegerichte onderneming en voor Computd was de robijnen award.

Damesvoetbal is vaak sportiever dan herenvoetbal. Dat vindt Wil Paauwe van FSG, de amateurtak van de Fortunadames. Het eerst dameselftal van Fortuna speelt hoog in de eredivisie, met dank aan de amateurs die de jonge dames klaarstomen voor een hoger niveau. Dames die willen voetballen kunnen vanaf hun 12de meetrainen en vanaf hun 14de meevoetballen en werken aan hun weg naar de top.

Bewegen doen we met zijn allen nog steeds te weinig. Maar dat een woningcorporatie daarop wijst is toch wel opvallend. In dat kader bij ons aan tafel projectontwikkelaar Diederick Barendsz van ZOwonen over een nieuw beweegproject in Sittard-West.

We hebben in de Westelijke Mijnstreek de enige Limburgse eredivisie profvoetbalclub (Fortuna Sittard natuurlijk). Maar er in onze regio voetballen er ook velen op amateurniveau. Jean van Haen sprak enkele hobbytrappers.

Alle brandweerkorpsen hebben een tekort aan vrijwillige meeblussers. Wie de brandweer uit de brand wil helpen volgt eerst een stevige opleiding en moet daarna vooral beschikbaar zijn. Een brand kondigt zich immers niet vooraf aan. Marcel Boreas en Hermie Stijnen lieten zich onderdompelen in de wereld van de vrijwillige brandweer.

Op 2 juli vindt het grote OLS plaats. Op 27 juni 2023 wordt er door een 1.000 tal kinderen uit Nederlands en Belgisch Limburg kennis gemaakt met een stukje cultuurhistorie. Zij zullen net als het grote OLS in optocht door de straten van Born trekken, schietwedstrijden, schoonheidswedstrijden en een heus kinderdorp betrekken. Jong geleerd is oud gedaan.

Ron van der Burgt ofwel zanger Skinnie presenteert zijn nieuwe single “Gaef neit op”. De zanger maakte al meerdere albums in het dialect, het Nederlands en het Engels.

Wethouder Ivo Tillie praat ons bij over verduurzaming in Sittard-Geleen en over het bereiken van de jeugd in de dubbelstad. De Maastrichtenaar van oorsprong is blij met zijn verhuizing naar Geleen destijds.

De Domijnen, het cultuurcluster van de gemeente Sittard-Geleen verzelfstandigt zijn onderdelen en geeft ze een eigen gezicht. Dat geldt ook voor het gemeentemuseum op twee locaties in Sittard. De nieuwe naam wijkt niet zo veel af, maar straalt toch eigenheid uit: Het Nieuwe Domein.

Wat is er in je eigen wijk te doen? Waar kun je heen voor hulp of begeleiding, maar ook voor ontspanning? Wijksafari in de Baandert is een soort beurs, een presentatie van alles wat er in deze Sittardse wijk gebeurt en mogelijk is. En dat is heel veel!

Peter Laumen maakt deel uit van de Werkgroep Kennedymars Sittard. Hij vertelt over de voorbereidingen voor de 58ste editie, die paaszaterdag 8 april van start gaat.

De Sittardse scholengroep Trevianum bestaat 25 jaar en kwam voort uit een fusie van Bisschoppelijk College en Serviam Lyceum. Aanleiding voor een feestelijk programma. Marcel Boreas sprak met twee docenten die ook hun middelbare schoolopleiding volgden op (voorgangers van) Trevianum.

Helwig Timmerwerken in Geleen groeide in 92 jaar uit van een timmerwerkplaats tot een imposante kozijnenbouwer met, inclusief zusterbedrijf, 120 medewerkers. De kozijnen worden vervaardigd uit duurzaam hout, de fabriek werkt 100% energieneutraal, met perfecte arbo-voorzieningen dankzij vergaande automatisering. Doorstart-TV bouwde hier een tijdelijke studio op, van de opnames kunt u de komende weken genieten. Maar eerst toont directeur Bob Helwig, vierde generatie, ons het “raamwerk” van zijn fabriek.

Meer zebrapaden in het centrum en meer speeltuinen. Het zijn twee van de wensen van het Kindercollege Stein. Daarin zijn alle basisscholen uit de gemeente vertegenwoordigd. Uit hun midden wordt een kinderburgemeester gekozen en het grote college zal terdege rekening moeten houden met hun jonge bestuursgenoten.

Glanerbrook 2.0

Het was dé sportverzamelplek van Limburg: het Burgemeester Damenpark in Geleen, met speedcarraces, motorcross, wielerwedstijden, een ijsbaan, voetbal en meer. Ernaast lag een groot zwembad met comfortabele ligweiden. Later kwamen er een binnenbad bij, een sporthal en een ijsstadion, het eerste van Limburg.
Na de fusie met Sittard kwamen er andere plannen op andere locaties. Maar niet alles verliep volgens die plannen en onder het huidige stadsbestuur is Glanerbrook terug met een lang uitgestelde, maar zeer imponerende renovatie.

Enerverende dialectfolk speelt Baroesjko tijdens de wekelijkse repetities in een souterrain in Limbricht. En op 25 maart in poppodium Volt in Sittard. Doorstart-TV trakteert u op een voorproef met een interview met bandleider Mark Courage, repetitieklanken en een videoclip.

De vereniging Sittards Verleden lanceert elk jaar met Sint Joep een postzegel. Dit jaar met een afbeelding van de Kloosterkapel Agnetenberg, die dreigt te verdwijnen als het aan een projectontwikkelaar ligt.

De postzegel als herinnering? Kan, maar de zegel is al meteen uitverkocht!

Het Krombroodrapencomité bestaat 100 jaar en viert dat met onder andere met een feestelijke stoet naar de Kolleberg waar de broodjes werden uitgeworpen door Sittardse notabelen. Er verschenen ook een boek en een lied. Kortom: het eeuwfeest kwam helemaal voor de bakker.

 

Op zondag 19 maart 2023 (halfvasten), werd door het 100-jarige Krómbroodrapencomité het traditionele Krombroodrapen georganiseerd. Met medewerking van Sittardse bakkers werden een paar duizend krombroodjes gebakken die tijdens een jubileummis in de Sint Michielskerk gezegend werden. Tijdens deze mis werd ook het evangelie over de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging voorgelezen.

“Limburg in miniatuur is een expositie in het heemkundemuseum in Geleen. Bert Senden en Jack Bukkems maakten maquettes van onder andere de Biesenhof, ’t Kluuske, de watertoren van de Staatsmijn Maurits en de Markt en het kloosterkwartier van Sittard.

L1 tv had op carnavalsmaandag de primeur voor de uitzending van de Marotte-carnavalsstoet. De opnames werden overigens verzorgd door medewerkers van Doorstart-TV. Voor wie de uitzending van L1 heeft gemist en voor wie nog eens wil kijken: hier is de optocht van 2023.

Het heeft even geduurd, maar nu is hij toch gemonteerd en te zien op Doorstart-TV: de grote Geleense vastelaovesstoet van de Flaarisse. Een mooie terugblik in het halfvastenweekeinde. De registratie en productie is verzorgd door de Flaarisse zelf.

Sittard heeft zijn eigen TEFAF de Zittesje Art Fair. Op 18 locaties in de binnenstad van Sittard wordt tot en met 18 maart kunst geëxposeerd. De organisatie is in handen van de Meiden van Zitterd in samenwerking met De Domijnen en Centrum Management Sittard. Kunstverzamelaar Henk Hoogakker organiseerde er een smakelijk evenementje bij.

Bier brouwen als hobby is populair, in de keuken, in je schuur en het liefst met bijzondere ingrediënten. Maar vergisting blijft de basis, ook voor de Geleense brouwerij LoGISTer.

Wanneer is iets grensoverschrijdend gedrag? Draven we te ver door of niet? Project GGINN geeft onder andere workshops op scholen over bewustwording. Joop Swanink en Raymond van Rooijen geven uitleg over de doelstellingen van hun project.

De eerste officiële bijeenkomst voorafgaand aan het Oud Limburgs Schuttersfeest vond plaats op 7 maart, uiteraard in Born, voor ruim 100 aanwezigen. Er zullen 135 schutterijen deelnemen en tijdens de bijeenkomst werd de optochtvolgorde getrokken. Ook is de voorverkoop voor het optreden van de Schintaler van start gegaan.

Een burgerinitiatief vond dat de parkeerplaats bij de Steenweg in Sittard wel wat groener mocht en voegde de daad bij het woord. Saskia van den Berg en Marjon Spaan, initiatiefnemers, vertellen erover. En pleiten voor meer stadsgroen.

100 jaar geleden werd het Sittardse Krombroodrapencomité opgericht. De historie gaat echter veel verder terug. Vera Hendriks en Angèle Hendriks-Colaris vertellen er meer over.

Judith Bühler is wethouder voor het sociale domein in Sittard-Geleen. Ze gaf er een mooie carrière in het bankwezen voor op. Nu creëert ze extra faciliteiten voor wie in financiële moeilijkheden dreigt te komen door de energiecrisis en de inflatie.

U kunt op 15 maart twee stembiljetten invullen: één voor Provinciale Staten en één voor het Waterschap Limburg. Dat zorgt voor droge voeten en natte natuur. Bas Hoedemakers is kandidaat-bestuurslid en architect. En vertelt waarom u moet stemmen.

Op 15 maart gaan we stemmen voor Provinciale Staten. Of voor de Eerste Kamer? Of voor allebei? Ruud Burlet uit Geleen legt het uit. Hij is zelf kandidaat, was gedeputeerde in Provinciale Staten, terwijl hij zes jaar geleden pas in de politiek stapte.

De komende weken ontvangen we gasten in het eerste Hilton hotel in Limburg. Eigenaar en gastheer Martin Hendricks is Sittardenaar en runt inmiddels vijf hotels. En dat kunnen er snel meer worden, verspreid in Nederland. Maar het hoofdkantoor blijft in Sittard.

Maske begraven 2023

Dat waor ‘m dan… De vastelaovend van 2023 is veurbie. In Sittard werd dinsdagavond traditioneel het maske begrave. Jean van Haen en Jean Geurts waren erbij en spitten al begravend de eerste vastelaovesherinneringen op.

 

Trio Ôngeplök: Ut is good gewaes! – deel 1

Na bijna 30 jaar is Trio Ôngeplök uit Born gestopt. John Dullens, Frank Dullens en Paul Heffels haalden nog eenmaal alles uit de koffer voor een laatste voorstelling in het Toon Hermans Theater in Sittard. Met een aantal gastartiesten: Thei en Marij, Paul en Leo, Spik en Span, Fer Kousen en spreekstalmeester Hub Stassen. Doorstart-TV biedt u nu de complete registratie aan van de laatste show. Geniet van 210 minuten kolder en kwatsj in twee delen en ervaar dat het echt good is (gewaes!).

Trio Ôngeplök: Ut is good gewaes! – deel 2

Na bijna 30 jaar is Trio Ôngeplök uit Born gestopt. John Dullens, Frank Dullens en Paul Heffels haalden nog eenmaal alles uit de koffer voor een laatste voorstelling in het Toon Hermans Theater in Sittard. Met een aantal gastartiesten: Thei en Marij, Paul en Leo, Spik en Span, Fer Kousen en spreekstalmeester Hub Stassen. Doorstart-TV biedt u nu de complete registratie aan van de laatste show. Geniet van 210 minuten kolder en kwatsj in twee delen en ervaar dat het echt good is (gewaes!).

Guus Steinen schrijft dialectliedjes, vooral in de carnavalsperiode. Tal van artiesten oogsten succes met zijn ideeën en dat vindt hij prima. Zelf maakt hij deel uit van Don Kiesjot. In deze uitzending zingt hij niet, maar praat over zijn omvangrijke repertoire.

Peter Schoenmakers is een verzamelaar van Limburgse culinaire streekproducten. Als ervaren chef brengt hij ze in bereide vorm op tafel in zijn eigen restaurant Sjmaak in Geleen. Een smakelijke upgrading van Limburg en de Euregio Maas-Rijn.

“Fortuna Verbindt” op vele manieren. De werkgroep Memories brengt het verleden van Fortuna en Sittardia tot leven, in eerste instantie voor streekgenoten met dementie, maar inmiddels sluiten zich steeds meer anderen aan. Wil Helwig vertelt erover.

Ad Hoogenboom is voorzitter van de zeer actieve Heemkundevereniging Geleen. Het verzameld verleden van de Waereldsjtad is te zien in het eigen gebouw in de Jupiterstraat, tijdelijk inclusief foto’s van de 90-jarige Geleense hoffotograaf Harry Canisius.

Genhouts voorportaal voor de vastelaovend

Het is traditie: in Genhout trekt de carnavalsoptocht een week voor de
hoogtijdagen. Een mooie voorproef voor de vastelaovend in de
Westelijke Mijnstreek. Prins Sasha I en jeugdprins Roel I en prinses Joanie I van de Sjravelaere kregen de stemming er goed in, getuige deze impressie.

De stichting Kracht uit Kwetsbaarheid organiseert in maart een themaweek rond geestelijke gezondheidszorg. Wat houdt dit in en voor wie is het bedoeld? Sandra Kervel, coördinator van de stichting, licht het toe samen met echtgenoot Rinie.

Het Kluisje in Geleen werd ooit gebouwd als ziekenhuis en deed ook nog dienst als slachthuis en noodkerk. Hans Slangen groeide op in de Kluisbuurt en deed onderzoek naar de historie van het pand. Dat werd in 1699 gebouwd op een kruispunt van veldwegen naar Spaubeek, Oud-Geleen, Spaans-Neerbeek, Lutterade en Krawinkel.

Het Oud-Limburgs Schuttersfeest is een gigantisch festijn in Born, met naast de schutterijen gasten als de Schintaler en Wir Sind Spitze. De bezoekers moeten worden opgevangen en verzorgd en daar zijn 1500 vrijwilligers voor nodig. René Tesselaar van de werkgroep Personeel van het OLS doet een oproep.

Studio 046 komt, ook in de editie van 8 februari, vanuit Kasteel Limbricht. De gasten: René Tesselaar, Hans Slangen, Sandra Kervel, Ad Hoogenboom, Peter Schoenmakers, Wil Helwig en Guus Steinen.

Genhout krijgt een heuse heem- en beleeftuin, van en voor iedereen. De eerste ideeën zijn geplant. Jack Lacroix praat met de initiators van dit burgerinitiatief.

In 2016 wilde het Sittardse optochtcomité de jeugd enthousiasmeren om “kerkes” te bouwen, kleine carnalsvalswagens. Jan Schaekens was een van de initiatiefnemers van dit succes. In 2023 trekken 10, wellicht 11, “kerkes” mee. Jan vertelt er graag over.

Ook de Steiner Bök willen de vastelaovescultuur verder verspreiden onder de jeugd. Daarom is er en lesprogramma opgezet voor de basisscholen in Stein. Francis Peters vertelt erover en laat zich vergezellen door jeugdprins Finn I en adjudant Julian.

Fortuna Verbindt, niet alleen in de eredivisie, maar ook bijvoorbeeld voor G-voetballers, de oudere medemens die herinneringen kan ophalen bij het programma Memories. En er is veel meer. Wil Helwig vertelt erover tegen Jean van Haen.

Frank Bessems is voorzitter van de Flaarisse, de Geleense stadscarnavalsvereniging. Twee jaar gedeeltelijke coronapauze leidde tot bezinning en vernieuwing, tot terug- en vooruitkijken. Dat resulteerde onder andere in de Nacht van de Prins. De Flaarisse maken ook dit jaar van Geleen een carnavaleske Waereldsjtad!

Martin Hendricks is Nederlands Hotello van het Jaar. De 37-jarige eigenaar van Black Label Hotels, met hotels in Valkenburg en Sittard. In die laatste plaats het Merici Hotel en het Hiltonhotel in het voormalige Bisschoppelijk College.

Diana Cols is een fervente hardloopster. Loop met haar mee, wereldwijd door haar wereld. Carina Gulikers begeleidt haar verbaal.

Igor Stel begon zijn creatieve leven als ballonnenclown en goochelaar met een brede muzikale basis. Hij zette entertainmenthardwareverhuurder Entertrain op, stapte in de horeca en runt momenteel onder andere All-in- Echt, Valdeludo in Echt, Kasteel Limbricht en De Hompesche Molen in Stevensweert. En er is meer. Hij vertelt het allemaal in deze reportage.

Het OLS komt naar Born. Een  groot spektakel dat veel activiteit met zich meebrengt voor vrijwilligers. Voorzitter Pieter Meekels brengt Miriam van Es en ons op de hoogte.

Harrie Strijkers mag wel de geschiedschrijver van de Westelijke Mijnstreek worden genoemd. Hij heeft tientallen boeken op zijn naam staan en daarvoor duizenden archieven doorzocht. Jean van  Haen  praat met hem over zijn nieuwste werk: een fotoboek over de Staatsmijn Maurits.

Theater De Domijnen in Sittard veranderde een jaar geleden van naam. Het Toon Hermans Theater klinkt veel dichterbij vindt Mikos Pieters, podiumverantwoordelijke. Jean van Haen is het met hem eens.

Eerste uitzending Doorstart-TV met daarin de volgende gesprekken:
01:05 – Mikos Pieters
08:15 – Pieter Meekels
15:44 – Jan Smeets
22:32 – Afasie
28:31 – Harry Strijkers
36:05 – Bieske met videoclip

Wij zijn enthousiaste vrijwilligers met een groot hart voor de Westelijke Mijnsteek. Gemeente Sittard-Geleen , Gemeente Beek , Gemeente Stein … hier gebeurt zo veel. U mag, u moet dat weten en ervaren. Daarom brengen wij u regelmatig nieuws en actualiteiten op dit streamkanaal. Wij stellen ons graag aan u voor.